Sørvest Asia i perspektiv

Jordan – Et land i konflikt

Posted by Fredsvenn den februar 7, 2011

https://i2.wp.com/www.aftenbladet.no/archive/00196/cci-Aft-20071123-1-_196039a.jpg

Kong Abdullah II av Jordan sparket for få dager siden sin regjering og oppnevnte en ny samme dag. Omstokkingen blir sett på som en reaksjon på revolusjonen i Tunis, opprøret i Egypt og de mange og langvarige demonstrasjonene som har preget Jordan de siste ukene. Den nye regjeringen skal fremme «genuine politiske reformer», ifølge en pressemelding fra det kongelige jordanske hoff.  Men trolig er det mange som tar dette budskapet med en solid klype salt.

Kong Abdullah har nemlig stokket om på regjeringen flere ganger tidligere. Han har også lovet reformer før – uten å gjennomføre dem. Kongens reformvilje har ført til mye spekulasjon på den amerikanske ambassaden i Jordans hovedstad Amman, ifølge amerikanske ambassadedokumenter som er lekket til Wikileaks.

Jordans politikere har sett til Kongen for henstillinger. De er ivrige (og i noen tilfeller nervøse) mens de venter på en kongelig kunngjøring om fremtidige reformer. Men de har mottatt nesten ingenting, heter det i et hemmeligstemplet ambassadenotat fra forrige politiske krise, i oktober 2009.

I et annet notat, som ble sendt en måned senere, legges skylden også på andre faktorer enn monarken. «Kong Abdullahs forsøk på politiske reformer har stått stille de siste årene, noe som skyldes et konservativt politisk miljø, et nølende byråkrati, et ikke-fungerende parlament og en akutt mangel på suksess i fredsprosessen i Midtøsten», heter det i notatet.

Jordan er en av USAs viktigste allierte i Midtøsten. Landet har vært en stabil støttespiller for amerikanerne, noe som blant annet viste seg da Kong Abdullah – til tross for sterk motvilje i befolkningen – stilte seg bak USAs invasjon av Irak i 2003. Som takk for lojaliteten mottar Jordan store pengesummer av USA. I 2009 mottok landet 365 millioner dollar i økonomisk bistand og 335 millioner dollar i militær bistand, ifølge et ambassadenotat fra april 2009.

De siste tre fredagene har tusenvis av jordanere tatt til gatene i protest mot myndighetene. Demonstrasjonene frontes av den islamistiske bevegelsen Islamic Action Front, som boikottet parlamentsvalget som ble holdt i november i fjor i protest mot det de kalte «urettferdige» valg.

Ifølge Midtøsten-ekspert ekspert Bjørn Olav Utvik, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, har reformprosessen blitt reversert. Ting går i gal retning. Trykket er derfor stort for en endring. Han hevder at en av de store utfordringene i Jordan er friksjonen mellom jordanere av palestinsk avstamning og de som ikke er det. «Nå er vel de av palestinsk avstamning i flertall, og de blir stadig sintere. Det kan gjøre landet ustabilt», sier Utvik, som ikke nødvendigvis tror at folket vil kreve at Kong Abdullah går av.

«Nei, det er mange som har sans for monarkiet. Men folk ønsker parlamentarisme, at en regjering faktisk får reell makt og at det ikke bare er for kongen å avsette statsministeren når han finner det for godt», sier han.

Jordan loyalists sweep election

Jordan’s king dismisses government, appoints new PM

Regjering i Jordan går av

Opprøret trollbinder hele regionen

Tunisias opprør skremmer arabiske autokrater

USA usikker på Jordans konge

Reklamer

Én kommentar to “Jordan – Et land i konflikt”

  1. […] Jordan – Et land i konflikt […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: