Sørvest Asia i perspektiv

Hvem overtar etter Mubarak i Egypt?

Posted by Fredsvenn den februar 7, 2011

https://i1.wp.com/johnbatchelorshow.com/images/mubarak-obama-peace.jpg

Rasende demonstranter fortsetter å protestere mot regimet til Hosni Mubarak, som har styrt landet i 30 år. Midt i det som blir betegnet som de mest dramatiske demonstrasjonene i Egypt i nyere tid, slipper nå varslernettstedet WikiLeaks over 150 dokumenter hvor amerikanske diplomater omtaler Egypt. Dokumentene, som er skrevet av diplomater fra blant annet USAs ambassader i Kairo, Doha, Kuwait og Brasil, tegner et delikat bilde av det anspente forholdet mellom Egypt og USA.

Ifølge den amerikanske ambassaden i Kairo i mai 2007 skal Mubarak ha planlagt å styre landet med jernhånd til han døde. I november 2006 holdt Mubarak en tale der han slo fast at han vil sitte som president: ”Så lenge jeg har et hjerte som slår og pust igjen i kroppen.” Tirsdag i forrige uke lovte Mubarak å ikke stille som kandidat ved det planlagte presidentvalget i september, etter de voldsomme demonstrasjonene i landet.

Men selv ikke amerikanerne, som definerer Egypt som en av sine nærmeste allierte i Midtøsten, hadde før opptøyene noen klar analyse av hvem som er tiltenkt rollen som ny leder, den dagen den sorthårede 82-åringen avgår.

”Ingen i Egypt vet noe sikkert om hvem som vil etterfølge Mubarak, og heller ikke hvordan dette vil finne sted. Det virker som Mubarak selv stoler på Gud og tregheten hos de militære og de sivile sikkerhetsstyrkene for å sikre en velordnet overgang. De mest sannsynlige konkurrentene for å bli den neste presidenten er presidentens sønn Gamal Mubarak (som har en stadig styrket profil i det styrende partiet), etterretningssjef Omar Suleiman, den ubeskrevne generalsekretæren i den Arabiske liga, Amr Moussa eller en ukjent militæroffiser,” skrev ambassaden i en rapport den 23. januar 2009.

Et halvt år senere, i juli 2009, gjengir ambassaden en hemmeligstemplet samtale med en av toppene i regjeringspartiet, Dr. Ali El Deen Hilal Dessouki, som ifølge amerikanerne understreket at maktens sentrum i Egypt alltid ligger hos de militære, og at de ”ikke ville ha noe mot en sivil.” Det ble av amerikanerne tolket som en godkjenning av Mubaraks sønn Gamal Mubarak, som ikke har en militær karriere bak seg.

Opptøyene har trolig svekket den unge Mubaraks sjanser, og lørdag måtte han og resten av partiledelsen trekke seg. Omar Suleiman, som tidligere var etterretningssjef i landet, og en av Mubaraks mest trofaste, og mektige støttespillere, ble for en drøy uke siden utpekt som visepresident av Mubarak.

I en ambassaderapport fra mai 2007 skriver amerikanerne at han har tatt steget ut av skyggene, og har sterk støtte blant de militære. Ifølge rapporten avskyr han tanken på Gamal Mubarak som president, og selv om hans lojalitet til president Mubarak beskrives som ”solid som stein”, så skal han i flere år ha uttrykt skuffelse over ikke å ha blitt utpekt som visepresident.

Amr Moussa har de siste dagene samlet støtte i opinionen, blant annet ved å oppsøke demonstrantene på Tahrir-plassen fredag. Som generalsekretær for den Arabiske liga har Moussa stått utenfor egyptisk politikk de siste årene, men beskrives i dokumentet som karismatisk og populær blant vanlige egyptere.

Mohamed ElBaradei, fredsprisvinner fra 2005 og tidligere leder for Det internasjonale atomenergibyrået, nevnes ikke som en aktuell presidentkandidat i dokumentet.

WikiLeaks slipper hemmeligstemplede Egypt-dokumenter

Reklamer

Én kommentar to “Hvem overtar etter Mubarak i Egypt?”

  1. […] Hvem overtar etter Mubarak i Egypt? […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: