Sørvest Asia i perspektiv

Demonstranter påkjørt i Kairo

Posted by Fredsvenn den februar 7, 2011

En van som kjørte rett inn i demonstrantene under protestene i Kairos Tahrir plass i Egypt er eid av USA. Ifølge de amerikanske diplomatene ble 20 vaner stjålet under opptøyene. Vanen ble filmet og postet på YouTube. Filmen, datert den 28. januar, era v 3 postet I de siste dagene som viser sjåfører som har kjørt biler rett inn i folkemengden.

Den hvite vanen har skapt stort sinne online med 620.000 som har sett den og nesten 6.000 kommentarer så langt. Mange av dem er sinte på den tilsynelatende amerikanske innvolveringen.

”Vi har sett noen av reaksjonene på YouTube og andre forumer, og deyt er det som er årsaken til at vi forsøker å nå ut og få en slutt på denne feilaktige historien,” sa det amerikanske statsdepartements talsperson Mark Toner, som la til ”Siden disse kjøretøyene har blitt stjålet har vi hørt rapporter om deres bruk i voldelige og kriminelle handlinger.”

Det amerikanske statsdepartement og den amerikanske ambassaden i Egypt har senere utgitt en felleserklæring som har anerkjent videoen av hendelsen, hvor det blant annet heter at de “skadet flere dusiner i Kairo.” Ifølge Toner: ”Hvis det er sant, så beklager vi disse handlingene og gjerningsmenn. Vi er sikre på at ingen ambassadeansatte eller diplomater har vært innvolvert.”

Hvor sannsynlig er dette? At tilfeldige mennesker stjeler 20 amerikanske vaner og ikke noen som står lettere til, som for eksempel parkert ute i et smug. Bra at USA nå tar avstand fra det, men kanskje skulle de ha tenkt på det litt før de ga nøkkelsettet til folk som kunne tenke seg å stå bak en slik massaker.

USA mistet på lignende måte hundretusener av våpen i Irak og Afghanistan. Ifølge en rapport fra Government Accountability Office (GAO), som vil si den amerikanske riksrevisjonen, lagt fram 31.juli 2006 kan landets militære ikke redegjøre for hvor det ble av 190.000 våpen, eller 110.000 automatgevær av typen AK-47, 80.000 pistoler, 135.000 skuddsikre vester og 115.000 hjelmer, i Irak i perioden fra juni 2004 til september 2005. De forsvant fra rett og slett fra protokollene.

USA er kjent for å ha satt shiaer og sunnier opp mot hverandre i et splitt og hersk spill, som kostet adskillelige liv. Det bør være klart for en hver at USA i både Irak og afghanistan hadde noe ganske annet i sikte enn å «redde» kvinner og barn. De ville her, som andre steder hvor de er, inkludert Norge, ha makten i sine hule hender – og da ikke minst over naturressurser slik som olje. 

Men vaner er ikke alt pro-Mubarak mobben har benyttet seg av i sin voldelige kampanje mot demonstrantene på Tahrir plassen i Kairo. Det har vært sporadisk skyting. Menn på hest og kameler kom inn på plassen i stor fart og red rett på demonstrantene. Piskene flerret luften. De hadde kniver og køller. Stein haglet gjennom luften. De fredelige demonstrasjonene på Tahrir-plassen endte blodig. Mange demonstranter ble skadet og noen ble drept.

Også flere journalister fra et titalls av medieorganisasjoner, slik som CNN, BBC, NRK og VG, har blitt truet, angrepet, banket opp og pågrepet av president Hosni Mubaraks tilhengere i Kairo. Også representanter for de to store menneskerettighetsgruppene Amnesty International og Human Rights Watch (HRW) er blitt bortført.

Spekulasjonene om hvilken rolle regimet spilte da tusenvis av Mubarak-tilhengere stormet inn på Tahrir-plassen og begynte å angripe demonstrantene onsdag er mange. Mange er overbevist om at motdemonstrasjonen var nøye planlagt og organisert av regjeringspartiet NDP. Mubarak-tilhengere ble busset inn til Kairo. Det hevdes at de ble betalt av myndighetene, eller ble truet til å delta. Flere var politifolk som hadde kastet uniformene sine.

En uavhengig egyptisk fagbevegelse hevder egyptiske statsansatte skal ha fått ordre om å delta i volden mot opposisjonstilhengere på Tahrir-plassen i Kairo og at ansatte skal dessuten ha blitt oppsagt fordi de har deltatt i protestbevegelsen. Opplysningene kommer fra Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS) som onsdag sendte ut en pressemelding der den fordømmer “instruksene som regimet har gitt til regjeringsansatte og ansatte i statlige foretak.”

Utenriksdepartement fra flere land, blant annet USA, Spania, Frankrike, Tyskland og Italia, har kunngjort at angrep på journalister er uakseptabelt. “Hvis det viser seg at regimet har på noen som helst måte støttet eller tolerert denne voldeligheten, så vil det være fullstendig uakseptabelt. Scenene vi har vært vitne til er foraktelige”, sier Storbritannias statsminister David Cameron. FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som reagerer kraftig på blodbadet i Kairo, sier: “Ethvert angrep på fredelige demonstranter er forkastelig, og jeg fordømmer det på det sterkeste.”

demonstrasjonene i Egypt har holdt på snart i 2 uker. Mange er dem som sier de vil demonstrere frem til Mubarak går av. Tatt disse hendelsene i betraktning er det lite som tyder på at Mubarak, som har sittet med diktatorisk makt i over 30 år, skal bruke en eventuell kommende periode til å utbred demokrati. Langt mer sannsynlig er det at han benytter tiden frem til september til å fengsle og torturere sine motstandere. Sikkerhetspolitiet har antagelig fått mange ansikter på videotape. Mubarak må derfor gå av umiddelbart.

Captured on camera, the sickening moment a police van ploughed through the crowd in Cairo

Van which ploughed into Cairo protesters ‘might belong to U.S. embassy,’ admits State Department

USA «mistet» 190 000 våpen i Irak

Demonstrasjonene på Tahrir-plassen endte blodig

Reklamer

Én kommentar to “Demonstranter påkjørt i Kairo”

  1. […] Demonstranter påkjørt i Kairo […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: