Sørvest Asia i perspektiv

Gjennom sjokkterapi

Posted by Fredsvenn den desember 15, 2007

 

Man kan ikke lage omelett uten først å knuse noen egg er et kjent sitat. Naomi Kleins nye bok Sjokkdoktrinen – Katastrofekapitalismens fremmarsj tar for seg den nå avdøde nobelprisvinneren og økonomen Milton Friedman, den amerikanske økonomiprofessoren, forfatteren og FN-rådgiveren Jeffrey Sachs, CIA, kommunismens sammenbrudd, tortur, Pinochets Chile, New Orleans og hvordan det hele henger sammen. I følge Klein kom Falklandskrigen i stand for å skape handlingsrom for Margaret Thatcher til å lansere den første privatiseringsfeberen i et vestlig land.

 

Den økonomiske retningen som ofte kalles Chicagoskolen ved University of Chicago, hvor blant annet Leo Strauss og Albert Wohlstetter underviste og som er nært beslektet med den østerrikske skolen til for eksempel Ludvig von Mises, var dypt involvert i en rekke radikale samfunnsendringer og indirekte i militærkuppene i Sør-Amerika sammen med CIA. Friedman, som fungerte som rådgiver for Pinochet og som senere ga senere uttrykk for at han regnet Chile etter kuppet som et økonomisk mirakel, blir ansett for å være denne skolens fremste representant og tanken om mennesket som et rasjonelt, nyttemaksimerende vesen er gjeldende.

 

Orkanen Katrina var en tragedie, men også en mulighet for de globale økonomiske aktørene. På tross av det åpenbare sammenbruddet i det offentlige systemet, ga katastrofen de amerikanske elitene anledning til å privatisere byen i enda større grad. Opprydnings- og redningsarbeidet ble satt bort til private selskaper, skolene som før orkanen var offentlige ble privatisert, og hele området ble deregulert.

 

Libanons statsgjeld er verdens nest høyeste, og krigen gjorde landet bankerott. Krigen med Israel, som ifølge avisen The Middle East Times var estimert til godt over to milliarder dollar ved utgangen av juli måned, knakk ryggen på Libanons økonomi og infrastruktur. Flere lån vil føre landet enda lenger ut i økonomisk uføre, foruten den store humanitære krisen som allerede rammer landet. Helse og skole var det som først blir rammet når regjeringen ikke klarte å betale milliardgjelden. Som i tilfellet Irak ble Libanon tvunget til å innføre et neoliberalt regime og strukturtilpasninger.

 

Landet brukte milliarder på veier, flyplasser, strøm og telefonnett etter 1993. Disse investeringene ble gjort med lånte penger, og krigen førte landet inn i en ny gjeldsspiral. Noen av Libanons største kreditorer er Verdensbanken, IMF, Storbritannia og Frankrike. Verdensbankens sjef Paul Wolfowitz uttalte at banken vil gå i dialog med Libanesiske myndigheter for å evaluere kostnadene.

 

Kleins tese er at markedsliberalisme bare vinner frem når samfunnet blir utsatt for voldsomme kriser og sjokk, tortur, enten det dreier seg om militærkupp i Chile, angrep på demokratiforkjempere i Kina eller naturkatastrofer, som orkanen Katrina eller den store tsunamien i Asia.

 

Flertallet taper på slike endringer, og vil derfor aldri velge dem selv. I stedet blir endringene drevet gjennom av konspiratoriske markedsliberalister. Sjokkterapien har blant annet etterfulgt krisene i Øst-Europa og Russland etter murens fall, da landet under Jeltsin opplevde innføringen av en svært primitiv, korrupt og brutal form for kapitalisme, enorme verdier ble overført til et fåtall forretningsmenn og i 2000 var en tredjedel av befolkningen falt under fattigdomsgrensen, i Kina, i en rekke land i Sør-Amerika på 70- og 80-tallet, og i Irak etter invasjonen.

 

Konsekvensene av katastrofekapitalismen har ført millioner ut i nød og fattigdom, mens internasjonale selskaper og storkapitalister har kjøpt opp landenes mest verdifulle naturressurser og selskaper til gi-bort-priser. De økonomiske modellene har i praksis økt elitenes rikdom og utarmet arbeiderklassen, som oftest hånd i hånd med generell undertrykkelse.

 

I følge Klein er røvertokter i den offentlige sfære i katastrofens kjølvann, kombinert med behandlingen av katastrofer som spennende markedsmuligheter katastrofekapitalisme. Hun tegner et bilde av en systematisk omorganisering av samfunn i kjølvannet av kriger, kriser og katastrofer. Regissert av økonomiske liberalister i samarbeid med politiske og økonomiske eliter, IMF og Verdensbanken. Doktrinen har blitt perfeksjonert gjennom de siste fem tiårene. Det er en helt klar sammenhengen mellom den globale kapitalismens stadig økende makt og USAs kriger det siste tiåret.

 

I følge Klein har denne strategien blitt perfeksjonert gjennom flere tiår. De ventet på en stor krise eller et sjokk, for deretter å selge store deler av staten til private aktører mens folk ennå vaklet under påkjenningene, og til slutt gjøre reformene permanente i en fei. Den 11. september markerte starten på en ny æra, en tidenes privatiserings- og liberaliseringsbølge.

Klein setter torturen som er avdekket i Irak i sammenheng med omveltningene. Washingtons plan for Irak var i all hovedsak å sjokkere og terrorisere hele landet, ødelegg infrastrukturen, ikke foreta deg noen ting mens kultur og historie blir frarøvet folket, og gjør det godt igjen ved å levere ubegrensede mengder billige husholdningsartikler og junk food.

Selskapene som fikk milliardkontrakter etter USAs invasjon i Irak var i mange tifeller de samme selskapene som fikk kontraktene om å gjenoppbygge New Orleans. Og på lik linje med i tilfelle Irak, spilte regjeringen rollen som minibank med mulighet for både uttak og innskudd. Og mens kontraktørene ifølge New York Times brukte 300 millioner dollar på lobbyvirksomhet fra 2000 til 2006, ga Bush-administrasjonen dem kontrakter til en verdi av 200 milliarder dollar i samme periode. Det er dette som i følge Klein er sjokkdoktrinen i praksis.

Reklamer

Én kommentar to “Gjennom sjokkterapi”

  1. […] TEKST: Gjennom sjokkterapi […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: