Sørvest Asia i perspektiv

Tyrkisk angrep i Nord Irak

Posted by Fredsvenn den desember 6, 2007

De tyrkiske væpnede styrker gikk inn i Nord Irak for å knuse kurdiske militante. Tyrkisk spesialoperasjonsstyrke foretok en operasjon for å støtte helikoptre, F16 fly og artilleriangrep mot Kurdistan Worker Partys (PKK) leire. De invaderte irakisk territorie omkring 50 km. I følge tyrkisk militære befinner omkring 3.500 kurdiske opprørere seg i området.

 

 

Tidligere har den tyrkiske statsminister Recep Tayyip Erdogan annonsert at en tyrkisk militæroperasjon kunne bli lansert i Nord Irak uten første å forhøre seg med det internasjonale samfunn eller USA, som denne gangen ble informert om aksjonene og delte med dem etterretningsdata. Tyrkia fikk med andre ord grønt lys. Hadde for eksempel Iran gjort det samme ville ikke USA ha brukt 5 sekundere på å gi et motsvar, trolig et atomangrep mot Teheran og den samme medisinen som Irak nå har fått. Ensbetydende med et totalt ødelagt land. Men USAs egne styrker i det nordlige Irak arresterte 11 tyrkiske soldater i det nordlige Irak, hvor tyrkerne har spilt en aggressiv rolle.

 

 

Tyrkiske militærkommando sier de har utført store tap mot den væpnede separatistbevegelsen PKK med aksjonen. De angrep en gruppe på 50 til 60 terrorister sørøst for den tyrkiske byen Cukurca i Hakkari provinsen i den fjellrike tyrkisk-irakiske grenseregionen. I følge Jabbar Yawar, lederen av Peshmerga styrkene i Nord Irak, har tyrkiske fly krysset grensen i over en uke.”

 

 

Mens bildet av USA har synket i den arabiske verden, har Irak krigen også skadet båndene til Tyrkia, en av Washingtons nærmeste og mest strategisk situerte kald krigs allierte, Tyrkia, som har vært helt essensiell for USAs krig mot Irak. Båndene mellom Tyrkia og Israel, som hjalp til med å arrestere Abdullah Öcalan, land som lenge har blitt ansett som strategisk allierte mot de «fientlige» arabstatene, har også blitt vanskeligere. Erdogan har referert til israelske aksjoner i Gaza og Vestbanken som «statsterrorisme,» en følelse som blir delt av hele 82 prosent av den tyrkiske befolkningen. Men vi må ikke glemme å skille mellom retorikk og realitet.

 

 

 

Den vestlige og israelske alliansen med Tyrkia får en til å tenke på når dette fikk sin start. Man må da tilbake til dannelsen av det nye Tyrkia, som vil si tiden under folkemordet. Tyrkia var helt essensiell for Vesten og folkemordet ble ignorert, ikke kun av Tyskland foruten de andre vestlige maktene som ikke kom med noen støtte for å få slutt på folkemordene og som under rettsoppgjøret i etterkant av krigen gjorde ytterst lite for å støtte for eksempel Armenia, Kurdistan eller Assyria. Tyrkia gikk over til å bli en alliert og historien ble «glemt.» Som Norges UD sa for kun kort tid siden ønsker man ikke, pga fred og forsoning, å anerkjenne folkemordet på armenerne. Det er jo også en måte å si det på. Hverken Israel, USA, Storbritannia eller Norge vedkjenner at det var et folkemord, dette på tross av at det helt åpenbart var det.

 

 

Tyrkisk militære har nylig gitt lokale bønder i den sørøstlige regionen ordre om å holde det hemmelig om den nylige oppdagede massegraven som inneholder skjeletter fra masakrerte armenere. Graven ble funnet i Mardin regionen den 17. oktober 2006.

 

 

Det foregikk ikke kun et folkemord mot armenerne, foruten mot svartehavsgrekerne, som mistet 353.000 ut av deres befolkning på 700.000 i Tyrkia, og assyrerne, som mistet hele tre fjerdedeler av deres befolkning, kanskje så mange som 750.000. Det er også en sak vedrørende Lilleasia grekere. Ved Lausanne konferansen i 1923 hevdet Lord Curzon at 1 million grekere hadde blitt drept og at over 1 million hadde blitt sendt i eksil. Man regner med atr hele 2 millioner grekere ble drept under perioden. 200.000 trakiske bulgariere ble også myrdet. Folkemordene fant sted mellom 1914 og 1923. Ofrene er urbefolkningen i Lilleasia og talte de første indoeuropeiske språkene i verdenshistorien. Ennå har de ikke fått noen oppreisning.

 

Tyrkerne torturerte og massakrerte millioner av armenere, assyrere og grekere. Det var ingen krig, det var ikke noe opprør. Det var planlagt utrydding. Man ønsket å gjøre det av med tidligere slaver ettersom de ikke lenger var brukbare for dem. De ønsket å gjøre det av med konkurrenter og rivaler. Man gikk inn for å skape et «Tyrkia for tyrkere» på armenernes, assyrernes og grekernes land. Målet for de tyrkiske lederne var ikke å skape et «Tyrkia for muslimer». Til å hjelpe seg hadde de kurdere, som benyttet sjansen for å erobre og okkupere nytt land, men som i etterkant har lidd samme skjebne som de andre folkeslagene i regionen.

 

 

Misjonærer ved Anycost Jesus Mission rapporterte nylig om oppdagelsen av en mass egrav i nærheten av landsbyen Zirabebaba, Tyrkia. Men med en lang historie om å benekte folkemordene, og med å sende alle dem som taler om det i fengsel, beordret også her det lokale politiet og militære bøndene om å holde det hemmelig.

 

Denne fortiden må vi ha i minne når Tyrkia fører sin utenrikspolitikk. Lenge leve armensk, assyrisk og gresk oppreising og dannelsen av et fritt Kurdistan, som ikke er en vasall for hverken Tyrkia, USA eller Israel!

 

Assyrian Genocide

Pontic Greek Genocide

Armenian Genocide

Armenian genocide

The last Assyrians in Urmia

Én kommentar to “Tyrkisk angrep i Nord Irak”

  1. […] Tyrkisk angrep i Nord Irak […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: