Sørvest Asia i perspektiv

Verden vi lever i

Posted by Fredsvenn den november 6, 2007

Et stort spørsmål er om ikke USA er fornøyd med tilstanden i Somalia? Et ustabilsert Somalia er ingen motstander av USA internasjonalt, i motsetning til et stabilt Somalia. Dermed trenger ikke USA å foreta seg noe så lenge Etiopia gjør destabiliseringsjobben. Tilsvarende har USA ikke bare lykkes i Somalia men også i Irak og Afghanistan.

Kan så absolutt virke slik, i det minste i Somalia. I de to andre landene synes jeg, på tross av alt, det virker som de har planer for å ta over kontrollen. Det er kun det at både iranerne og den irakiske motstanden mot okkupasjonen, samt afghanerne yter mye motstand.

Det USA gjør nå, å benytte sunnier mot shiaer, al Qaeda og Fatah osv. mot Hamas og Hezbollah, kan vise seg å være fatalt. 100.000ener har dødd allerede – i Irak over en million så langt i denne siste krigen – og langt flere vil falle. Det er ikke kun konflikt i Palestina, Irak og Afghanistan, foruten i Libanon, Syria, Kurdistan, Iran osv. Ingen kan stole på at disse sunni gruppene er trofaste, ikke en gang mot USA, slik at det man nå vil se er en bølge av terrorisme (også innen de vestlige samfunnene) samtidig som fundamentalistiske og sekteriske grupper tar overhånd. På toppen av det hele kommer at Iran, som nå er en av tre geostrategiske sentre i Vest Asia, hvor av de to andre er Israel og Saudi Arabia, ikke vil bli svekket, men heller sterkere og at den iranske presidenten ikke vil få fallende oppslutning, men heller økende ettersom man står samlet overfor en fiende. En kommende krig vil være fatal og inkludere alle landene, og kanskje til og med ekspandere i nordvest til Tyrkia, Azarbaijan og Armenia.

En slik krig vil føre til en vestlig koalisjon slik som vi har sett det under både Irak og Afghanistan krigen. Men det vil bli økt motstand mot en slik krig i Vesten og det er det momentet vi må bruke. Vi må benytte alle kanaler til å mobilisere for en massebevegelse som ikke kun står på torget eller utenfor UD osv., men en bevegelse både i og utenfor regjering og Storting, ikke minst en bevegelse som inkluderer den jevne mann og kvinne, men som tenker og handler praktisk og konkret. Ikke en bevegelse som kun er interessert i å stanse krigen, men som arbeider for å endre dette galehuset av et samfunn til noe som er langt bedre, både overfor våre medmennesker og overfor naturen. Vi må endre samfunnet drastisk i retning av innføringen av en ny verdensøkonomi som ikke kun handler om å produsere, grafse og forbruke, foruten inkluderer verdier som solidaritet og økologi. Vi må stanse eksporten av våpen og det stadig større gapet mellom rik og fattig, både mellom folk i Norge og mellom folk i Norge og dem som bor i resten av verden.

Én kommentar to “Verden vi lever i”

  1. LILLIT said

    absolutt en utfordring, og lovende post!

    Skriv i vei mer på: http://lillit.ning.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: