Sørvest Asia i perspektiv

Et stort smell

Posted by Fredsvenn den august 21, 2007

Et stort smell

I 1975 skrev Henry Kissinger Seizing Arab Oil, som inkluderte planer for en amerikansk invasjon for å erobre de store oljefeltene i Vest Asia og Arabia og forhindre arabiske land fra å ha slik kontroll over dagens viktigste vare under pseudonymet Miles Ignotus.

 

 

 

James Akins, som blant annet er med i Iran Policy Committee (IPC), en lobbygruppe dannet i 2005 som en pressgruppe i forhold til den amerikanske regjeringens forhold til Iran og som består av tidligere folk fra Det hvite hus, statsdepartementet, Pentagon og CIA, hvor av flere av dem står i forbindelse med AIPAC og dets relaterte tenketanker, og som da var ambassadør i Saudi Arabia, sa teksten ga en løsning for hvordan man kunne løse alle USAs økonomiske og politiske problemer gjennom å ta over de arabiske oljefeltene og få folk fra Texas og Oklahoma til å drive dem.

 

 

 

Rett etter at teksten hadde dukket opp, begynte flere lignende historier å duke opp i andre magasiner og aviser. I følge Akins: ”Jeg visste at det måtte ha vært resultatet av et dypereliggende orienteringsmøte. Man får ikke åtte ulike mennesker til å komme opp med den samme skrudde ideen på samme tid uavhengig. Men jeg gjorde en fatal feil. Jeg sa på TV at den som foreslår noe slikt enten er gal, kriminell eller en sovjetisk agent.” Like etterpå fikk han høre at orienteringsmøtet hadde vært igangsatt av hans sjef, den daværende statssekretær Henry Kissinger, og mistet jobben senere på året.

 

 

 

Kissinger har aldri anerkjent å ha plantet frøene for teksten, men i et interview med Business Week samme år truet han saudierne med ”massiv diplomatisk krig mot land som Saudi Arabia og Iran for å politiske stabilitet og kanskje deres sikkerhet hvis de ikke samarbeidet” og fikk ned oljeprisene. Mange ser parallellene mellom truslene til Kissinger og det som har funnet sted i etterkant, ikke minst i Gulfkrigen, krigen mellom Irak og Iran, hvor USA trosset verdensopinionen gjennom å mate begge landene med våpen, og nå sist gjennom årene med Bush.

 

 

 

I 2004 publiserte New York Times teksten Britain Says U.S. Planned to Seize Oil in ’73 Crisis av Lizette Alvarez hvor det blant heter seg at USAs regjering i følge deklassifiserte dokumenter fra den britiske regjeringen seriøst vurderte å bruke militær styrke for å erobre oljefeltene i den arabiske verden under den arabiske oljeembargo for 30 år siden.

 

Det å vinne kontrollen over oljen i den arabiske verden er helt essensielt hvis USA skal kunne få verdensherredømme og vil kun bli viktigere ettersom verdens lett tilgjengelige oljereserver blir tomme, noe som skaper en stadig krassere konkurranse etter mer. Eller som Dick Cheney sa i sin tale til London Institute of Petroleum i 1999 da han var CEO i oljegiganten Halliburton: ”Midtøsten med to-tredjedeler av verdens olje og minste kostnad er ennå hvor skatten befinner seg.” Nå som han er visepresident taler han ikke lenger om skatter, men om krigen mot terror.

Kissinger talte allerede i 2000 om at en stor hendelse måtte skje før man kunne gå igjennom med de neokonservatives prosjekt med å endre verden. For dem, ikke minst dem organisert i den neokonservative tenketanken Project for the New American Century (PNAC), hadde ikke USA benyttet seg av vakuumet som hadde oppstått i etterkant av sovjets fall i 1989. For dem, ettersom de ønsker å danne et verdensimperium og gjeninnsette en slags Neros etterfølger, måtte USA benytte sjansen og vise sin altomfattende styrke. Sovjet hadde falt, nå var det på tide å gå videre. De sentralasiatiske tigrene hadde kollapset på 1990-tallet og utgjorde ikke lenger en sterk konkurrent, derpå fulgte diverse fargerevolusjoner i det tidligere Øst Europa, men den store skatten befant seg, og befinner seg, ennå i Persia, Vest Asia, Arabia og Nord Afrika. De presset på for å få gjennom en krig mot Irak.

Det første de gjorde var gjennom Arkansas Project, finansiert av Richard Mellon Scaife, og andre initiativ å kvitte seg med Bill Clinton. Scaife ga 1.8 millioner dollar «for å finne ødeleggende informasjon om Clinton. ”En større høyrevingskonspirasjon” var frasen Hillary Rodham Clinton benyttet seg av i 1998 under sitt forsvar av Bill Clinton og hans administrasjon under Lewinsky skandalen, som hun karakteriserte som det siste i en lenger, organisert og koordinert serie av anklager utført av Clintons politiske fiender.

 

 

 

Sarah Scaife Foundation, kontrollert av Richard Mellon Scaife, var en av hovedfinansiererne til PNAC, nettverket som inkluderte folk som Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Richard Perle, Paul Wolfowitz.

 

 

 

Den 11. september 2001 kom det som for dem var meget lagelig, begivenheten de alle hadde ventet på. Selve klarsignalet. Nå kunne de trumfe igjennom deres prosjekt. Fra nå av het det seg at alle som kritiserte USA var landssvikere og at alle som marsjerte i takt med Bush var patrioter. De som nølte kunne bli sparket på dagen, noe som ikke aller minst gjaldt journalister. Det ble stadig vanskeligere å uttrykke seg fritt. Bush fikk nærmest carte blanche til å gjøre alt hva han og hans folk ønsket. Ikke minst krig mot Afghanistan og Irak. Overvåkning av borgerne forekom i stadig større grad. Sjeldent har det vært slikt krigshysteri og skremselspropaganda, det måtte ha vært under den kalde krigs begynnelse da barn ble bedt om å gjemme seg under skolepultene sine i tilfelle atomkrig.

 

 

 

Kamprop og propaganda for en krig mot terrorisme, en krig som for det meste kun har brakt døde sivile og mindre sikkerhet, ble stadig mer hyppig. Dette skulle være en krig som skulle vare i 100 år og inkludere, på grunn av kritikken mot Washington vedrørende krigen mot Irak, en krig mot Det gamle Europa som Bush kalt det, og tydeligvis ende etter at alle motstandere var funnet, jaget og drept både med eller tortur først. Det hele minnet om en blanding mellom Jack Londons bok Jernhelen og George Orwells bok 1984.

 

 

 

Konseptet om permanent krigsøkonomi, et konsept som oppsto i 1944 med en tekst av Walter J. Oakes, som forutså et våpenkappløp i etterkrigstiden, ble klarere enn noen sinne. I følge Oakes ville USA beholde karakteren som en krigsøkonomi, selv i fredstid. Militære utgifter ville være store og store deler av arbeidsstokken ville bli ansatt i militærindustrien. Teorien ble videreutviklet av T. N. Vance i 1950 og 1951 og ble brukt av den amerikanske handelsmannen og forsvarssekretæren Charles E. Wilson til å referere til en institusjonalisert krigsøkonomi, en semi-kommando-type økonomi som ble ledet av selskapseksekutiver, basert på militærindustrien og finansiert av staten. Sammenblandingen mellom militarisme og krigsprofitt er her manifestert som en permanent subsidiert industri.

 

 

 

Termen det militærindustrielle kompleks (MIK) blir oftest brukt til å referere til USA, hvor det vant popularitet etter dets bruk i president Dwight D. Eisenhowers avskjedstale. MIK eller Jerntriangelet refererer til en institusjonalisert sammenblanding av forsvarskontraktører, Pentagon og USAs regjering, der i blant Kongressen, de utøvende bransjene, som et kartell som arbeider i strid med det offentliges interesser, og viss motivasjon er å tjene profitt. Sosiologen C. Wright Mills skrev i boken Power Elite hvordan en elite bestående av folk fra eliten innen økonomi, militær og politikk ble de virkelige herrer, stående utenfor demokratisk kontroll.

 

 

 

Et orwelliansk diktatur, en nazistsk mønsterstat, var ved å vokse frem. USA PATRIOT Act ble signert av Kongressen i 2001, som et svar på angrepene den 11. september 2001. Det gikk så langt at de begynte å spionere på hverandre. Senest i august 2007 vant George W. Bush en etterlengtet seier da Kongressen vedtok å utvide muligheten for å avlytte kommunikasjon fra mistenkelige utenlandske personer. En lov som rett før hadde blitt vedtatt i Senatet. Dette uten at retten hadde godkjent det på forhånd.

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: